Biografie - Nelis van Veelen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Biografie

Profiel van Nelis van Veelen

Ooit als Tamboer begonnen in een jeugdbeweging. Vervolgens Mandoline les bij muziekwinkel Gantevoort op het Oostplein. Daarna achter het slagwerk bij de accordeonvereniging "Kunst en Vermaak" en met enige leden een orkestje gevormd.

Na de bevrijding werden er volop straatfeesten georganiseerd, en vooral in de buurten: Kralingen, Vlietlaan, Goudserijweg. Daar konden we avond aan avond spelen. Ons trio bestaande uit Ben van Dijk en Kees Loendersloot op de accordeon en Nelis achter het slagwerk werden overal gevraagd. Daarna kwam de schnabbel-tour en bij diverse orkesten als invaller achter de drums.

In 1946 werd ik opgeroepen, en moest ik m'n dienstplicht vervullen bij het regiment Stoottroepen. Daar zat ik weldra bij het korps Tamboers en hoornblazers. Als slapie had ik een Amsterdammer Theo de Vries, die leerde ik trommelen en zo konden we samen als vrienden met elkaar optrekken. Maar de Amsterdamse humor sprak mij wel aan, en zo hebben we samen een komisch-duo gevormd.The Messtins oftewel de etensblikjes, waaruit we aten met lepel en vork erin rammelen op de maat en we begeleiden ons dan zelf bij de liedjes die we zongen.

We moesten onze dienstplicht gaan vervullen in Ned - Indiƫ en begonnen op de Boot "De Volendam" tijdens onze reis al met een Cabaret-groep. Die is in Ned - Indiƫ verder uitgebreid en we brachten amusement. Vooral in de buitenposten in de rimboe.

In het orkest "De Raebellen" zat ik achter het slagwerk, verzorgde de nodige teksten en liedjes voor de Cabaret-groep.

Hartstikke Baik (goed in Maleis) in de 3 tropenjaren leerde je gitaar spelen, trompet en sketschjes spelen.

1950: Terug in Nederland weer bij diverse orkesten gespeeld. "Van Nelle Amusement Orkest" "Rhythm Mixers" "Eigen orkest 'De Rythm Syncopators" en daarna 17 jaar bij "The Ballroom Aces"

Het liedjes schrijven zat in m'n bloed. Het meest succesvolle liedje was een Carnavals knaller van jewelste: "Als de Euromast in de Tunnel past"

Chiel Montagne die de Demo hoorde zette het gelijk op de plaat. 15.000 singles werden ervan verkocht. 7 maal op TV en bij de laatste Nacht van het Hart zong een uitverkocht Ahoy (8000 mensen) het lied uit volle borst mee. De meest succesvolle liedjes die ik schreef voor artiesten en zangers staan op een Verzamel CD. Een speciale samenstelling voor mijn vrienden en kennissen. Nu weet u hoe ik ben begonnen.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu